Fars dag – Hur du än känner och tänker, glöm inte att det är din fulla rätt!

father
Tar avstamp i en text jag skrev förra året, jag hoppas att alla som vill och kan har fått möjlighet att ge sina pappor lite extra kärlek idag. Även om jag inte firar fars dag så vet jag att det är många som sörjer idag, kanske lika många som de som firar. Vilken man som helst kan i teorin bli pappa rent biologiskt och kan också kalla sig pappa. Men att vara pappa är, i alla fall för mig så mycket mer. Att vara pappa handlar inte om biologi eller om en underskrift på ett papper eller om hur mycket pengar eller prylar man ger sitt barn. Att vara pappa handlar om ett livslångt åtagande, om vaknätter, om fotbollsträningar, om att gemensamt med sitt barn slita sitt hår över matteläxor och om att från den dagen man blir pappa vara villig att ge ett barn all den kärlek och uppmärksamhet ett barn behöver i både med och motgång. Alla klarar inte det, vissa blir sjuka, vissa jobbar för mycket, vissa drar och så vidare. Och som vuxna är det vårt jobb att visa för barnen att det aldrig är deras fel att en förälder inte orkar hela vägen fram. Det handlar aldrig om barnet. Barn förtjänar närvarande föräldrar, föräldrar som mår bra och som är villiga att kämpa. För föräldraskapet är säkerligen inte enkelt. Men det är ett val. Som vuxen kan man välja att bli förälder eller inte. Ett barn väljer aldrig att bli fött eller var det ska födas. Så det är upp till vuxenvärlden att visa att det är ett helhjärtat val, att just det lilla barnet är så jäkla välkommet.

Kanske sörjer du inte idag. Kanske är du arg. Arg på allt du inte fick. Arg på allt alla andra fick. Arg på den där pappan som svek. Som övergav dig för alkoholen/drogerna eller något annat. Vilken jävla idiot han var! Även om han var sjuk. JA, du får TYCKA det. Du får TÄNKA det. För det VAR så. Du får känna precis VAD du vill. För mig var det jätteviktigt att få känna ilska tidigare. Ilska, sorg, frustration ALLA känslor är okej. Kanske känner du ingenting, kanske minns du med glädje de fina stunderna. Kanske känner du allt detta. Och det är din fulla rätt. Ingen annan har rätt att tala om för dig vad du får och inte får tänka och känna. Kanske känner du till och med att det vore lättare om din pappa var död. Och det kan tyckas orättvist mot de som har en pappa som faktiskt är död. Men vet du? Det är din känsla och din tanke. Och den har du också rätt till. Vad du än känner idag, hur du än tänker. Så kom ihåg att du är fantastisk. Och vi håller varandras händer. Always. All days!

En reaktion på ”Fars dag – Hur du än känner och tänker, glöm inte att det är din fulla rätt!

  1. Tack för en väldigt bra text! Precis så. Många kommer att känna igen sig i det du skriver. Det stärker och berör in under huden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *